In Hoogspanning komt jaloezie eigenlijk niet voor. Hoe dan?

Gepubliceerd op 16 juni 2019 om 02:41

Deze vraag heb ik ondertussen meerdere malen gekregen. Hoewel ik er tijdens het schrijfproces nooit over nagedacht heb, begrijp ik de vraag achteraf gezien wel. Immers, als je leest over open relaties komt dit aspect eigenlijk altijd wel ter sprake.

 

Waarom in ‘Hoogspanning’ dan niet? Is het misschien bewust weggelaten, om het mooier te doen lijken dan dat het is? Of kan een open relatie echt zo ongecompliceerd zijn?

 

Eigenlijk kan ik hier heel kort over zijn, maar ik ga het wel uitleggen. Nee, het aspect jaloezie is niet bewust weggelaten. ‘Hoogspanning’ is geschreven op basis van mijn eigen optiek en ervaringen. In de ruim twaalf jaren van ervaring in deze wereld is jaloezie bij ons gewoon helemaal niet aan de orde geweest. Oh, en don’t worry, we houden heel veel van elkaar hoor!

 

Om te begrijpen waarom jaloezie geen rol speelt in mijn relatie, wil ik je wat achtergrondinformatie geven over jaloezie. Want, wat is jaloezie precies? En waar komt het vandaan?

 

Jaloezie is een emotie, net als blijdschap of woede. Emoties komen en gaan. Ze hebben te maken met wat er binnen in jezelf en in je omgeving gebeurt. Belangrijker misschien nog is hoe je daar zelf mee om gaat. Wat doe of denk je bijvoorbeeld als jouw partner naar een ander kijkt? Als je daar jaloerse, onprettige gevoelens van krijgt, bedenk dan dat jaloezie voortkomt uit angst en onzekerheid. Elke negatieve gedachte of uitlating geeft gestalte aan maar één ding: de angst dat jullie uit elkaar zouden gaan. Het ervaren van deze onzekerheid is niet gek. Het voeden van deze onzekerheid wel.

 

Binnen mijn eigen relatie is communicatie één van de belangrijkste kernwoorden. Echt, wij praten overal over. Tot vervelends aan toe zou je zeggen, maar dat is niet waar, want we vervelen elkaar gek genoeg nooit. En we zijn eerlijk naar elkaar. Altijd. Regelmatig vertellen we aan elkaar hoe blij we met elkaar zijn en wat we precies supertof aan elkaar vinden. Dat klinkt misschien stom, maar ik wil je uitdagen om het eens te proberen. Ik durf te wedden dat jullie er allebei blij van worden. Het is een boost voor je zelfvertrouwen. En laat je vooral ook verrassen. Je zult zien dat je partner met toffe dingen over jou komt die je zelf nooit had bedacht!

 

Tijdens dit soort gesprekken besef ik ook altijd ten volste waarom ik en mijn man zo perfect bij elkaar passen. En dan mogen er nog zoveel knappe dames langslopen, niet één van hen past beter bij hem dan dat ik doe. Want wat wij samen hebben is zo sterk, daar komt niemand tussen. Nou ja, soms wel. Eventjes 😉.

 

Zijn wij dan nooit eens een beetje onzeker? Oh jawel hoor. Maar, voordat een kleine beetje onzekerheid maar de minste of geringste vorm van jaloezie kan aannemen drukken we dat al de kop in. We praten hier onmiddellijk over en voeden het vooral niet. Juist door het gelijk bespreekbaar te maken zul je zien dat er in feite niks aan de hand is. Probeer het maar eens.

 

Het durven benoemen van onzekerheden naar elkaar toont tegelijkertijd ook jullie kracht. Hoe meer onzekerheden jullie samen overwinnen, des te sterker en krachtiger jullie samen worden.

 

Ik besef dat dit niet voor iedereen zo makkelijk kan gaan, want iedereen is gelukkig anders. Maar, om een lang verhaal kort te maken: Ja, een open relatie kan dus inderdaad zo ongecompliceerd zijn.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.