Hoe begin en bespreek je een open relatie?

Gepubliceerd op 22 februari 2020 om 20:48

Een open relatie heb je natuurlijk niet zomaar. Daar gaat heel wat aan vooraf. In onderstaand verhaal doe ik je een voorbeeld toekomen over hoe het zou kunnen gaan. Lees ook zeker de schuingedrukte tips aan het einde!

 

De zon staat hoog aan de hemel

 

Een zweetdruppel rolt uit mijn oksel en baant zich via mijn zij een weg naar beneden. Volgens de kalender is het bijna herfst, maar de temperatuur is er nog lang niet naar. In onze achtertuin zitten nog een zestal mensen. Ze zijn de laatste gasten van mijn verjaardagsfeest. Ik ben in juli tweeëntwintig geworden. Juli is geen handige maand om jarig te zijn, vind ik. De helft van mijn vriendengroep is vaak al op vakantie terwijl de andere helft het druk heeft met voorbereidingen treffen omdat ze ook bijna gaan. Een paar jaar geleden besloot ik mijn verjaardag later in het jaar te vieren. Dat bevalt me uitstekend.

 

'Wie wil er nog een biertje?'

 

Onmiddellijk worden er zes handen opgestoken.
‘Ze zouden ook eens nee zeggen, hè!’ Lachend komt mijn man vanuit ons huis naar buiten gelopen. In zijn handen houdt hij een krat met nog acht koude pilsjes. Het zijn de laatste.
‘Hebben jullie het trouwens al gehoord van Danny en Madelon?’ vraagt Valerie. Ze kijkt ons geheimzinnig aan.
We schudden ons hoofd.
‘Uit elkaar!’ roept ze, ‘Madelon heeft een dikke scheve schaats gereden!’
Uit ons groepje klinken verbaasde en afkeurende geluiden. Die Madelon.

Een uurtje later is iedereen vertrokken. We ruimen de meeste rommel gelijk op en gaan dan nog even samen buiten zitten.
‘Zullen we nog een wijntje doen?’ vraag ik.
Mijn man knikt. ‘Graag. Wist jij dat, van Madelon?’ Ik schud mijn hoofd. ‘Nee. Maar zo goed ken ik ze ook niet, hoor. Er gaan wel veel mensen vreemd, vind je ook niet?’
‘Klopt. Dat zal ook altijd wel zo blijven. Ik denk niet dat de mens van nature monogaam is.’ Ik laat zijn woorden even op me inwerken. ‘Hmm. Misschien niet, nee. Dat zou wel een hoop verklaren.’ Ik laat de wijn door mijn glas rollen voordat ik het vraag. 

 

'Ben jij monogaam?'

 

Mijn man legt zijn hand in mijn nek en kriebelt zacht. ‘Ja, want dat hebben we samen zo afgesproken. Ik zal jou daarin nooit bedriegen, want daarvoor houd ik veel te veel van jou. Maar natuurlijk ben ik soms wel nieuwsgierig naar hoe seks met een ander zou zijn. Niet dat ik bij jou tekort kom hoor, integendeel!’ Hij drukt me even liefdevol tegen zich aan.
Ik begrijp wel wat hij zegt. Zelf kom ik ook wel eens leuke mannen tegen en ik kan niet ontkennen dat ik niet af en toe benieuwd ben naar hoe het zal zijn met een ander in bed.

 

Misschien komt het door de alcohol, misschien door de hoge temperatuur

 

en waarschijnlijk zelfs door een combinatie van beide, maar ineens vertel ik mijn man over mijn nieuwe, knappe collega. ‘Ik zou nooit iets met hem willen hoor’, verzeker ik hem, ‘maar ik vind hem lichamelijk best aantrekkelijk.’
Mijn man grinnikt. ‘Daar is helemaal niets mis mee. Hij boft maar dat zo’n leuke dame als jij hem aantrekkelijk vindt. Neem hem anders eens mee naar huis!’
Verbluft kijk ik hem aan. ‘Mee naar huis? Haha, hoezo, wil je een triootje doen?’
Mijn man haalt zijn schouders op. ‘Waarom niet? Lijkt me best geil.’

 

Een goede basis is belangrijk

 

Zou je willen dat jouw relatie meer open is? Bedenk dan altijd eerst waarom je dit wilt. Een relatie die niet lekker loopt is geen basis voor een open relatie. Het belangrijkste is dat deze openheid een leuke aanvulling kan zijn op een leuke, gelukkige relatie, en geen invulling wordt van een ongelukkige relatie.

Heb je een leuke, gelukkige relatie? Ga dan zeker het gesprek eens aan. Besef wel dat deze gedachten al een tijdje in jouw hoofd rondzwerven, maar voor jouw partner vaak helemaal nieuw zijn. Laat aan je partner duidelijk merken dat je gelukkig bent met hem of haar (als je relatie echt goed is zal je partner dit ook weten), maar dat het je spannend lijkt om samen meer te ontdekken. 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.