Ik ben gelukkig!

Gepubliceerd op 1 juli 2019 om 23:13

‘Hè, gelukkig.’

Dit is een vrij normale reactie op totaal uiteenlopende onderwerpen.

 

‘Max Verstappen mag toch zijn zege in Oostenrijk behouden!’
‘Hè, gelukkig.’

 

‘Het KNMI heeft code rood (wat dat tegenwoordig ook mag betekenen) ingetrokken voor morgen.’
‘Hè, gelukkig.’

 

‘Rianne heeft een 8 gehaald op haar herexamen en is uiteindelijk toch geslaagd!’
‘Hè, gelukkig.’

 

Gelukkig. In bovenstaande voorbeelden is het een uiting van opluchting.

 

Je kunt ook gelukkig zijn. Oftewel, tevreden zijn met je huidige leefomstandigheden, aldus Google. Dat is natuurlijk relatief en verschilt per persoon. Want, wat maakt je precies gelukkig?

 

‘De Staatsloterij winnen!’

 

Achttien miljoen euro. Hoppa, zo de volgende dag op je bankrekening. Belastingvrij. Oh, alleen het eerste jaar, trouwens. Weet je hoeveel nullen dat zijn? Nou? Zes, inderdaad. De hoeveelheden dopamine en endorfine die dan in je hersenen vrijkomen zullen enorm zijn. Wat een onwijs geluksgevoel moet dat geven! Heerlijk! Dat gevoel zal best wel even aanhouden. Maar als alle waarden in je zenuwstelsel weer tot op redelijk normale waarden zijn gedaald blijkt ineens dat dit niet de grondslag is voor geluk. Maar, toegegeven, makkelijk is het wel.

 

Zelf vind ik het prettig om doelen in mijn leven te hebben. Je werkt ergens naar toe en doet daar daadwerkelijk moeite voor. Dat geeft mij veel voldoening. En die doelen van mij, nou, dat gaat van het opruimen van mijn kledingkast (heel prettig af en toe, en tevens een excuus om te gaan shoppen!) tot het rennen van een marathon (de eerste 30 kilometer heel prettig, daarna afzien, maar uiteindelijk één van de mooiste doelen ooit gehaald!)

 

Met achttien miljoen euro op je bankrekening kan ik me voorstellen dat je minder doelen hebt in je leven. Wil je graag een mooie auto kopen? Nou, dat kan. Hoef je niet meer voor te werken en te sparen. Je bestelt een taxi, laat je afzetten bij de dealer, kiest de auto die jij graag wilt en betaalt contactloos. Wel even je pincode invoeren, want het bedrag zal hoogstwaarschijnlijk boven de 25 euro zijn 😉.

 

Ben je dan gelukkig? Misschien wel, maar niet enkel daardoor. De grootte van je huis en de hoogte van je banksaldo bieden geen enkele garantie voor een gelukkig leven. Ik ben van mening dat de basis van geluk ligt in primaire dingen. Je huis moet in eerste instantie een thuis zijn. De grootte maakt helemaal niks uit. Ik hoop dat jij een thuis hebt waar liefde heerst. Liefde voor jezelf, en liefde voor degenen waarmee je woont. Een plek waar je ten alle tijde jezelf kunt zijn. En waar je gewaardeerd wordt om wie je bent.

 

En ik hoop dat je werk doet wat je leuk vindt. Waar je met plezier naartoe gaat. Zo belangrijk. Van je salaris kun je je rekeningen betalen, en sparen voor leuke extraatjes. Heb je zelf voor gewerkt, zelf verdiend. Ga er wat leuks mee doen. Pluk de dag en heb het goed. Geniet van jezelf en je geliefden.

Dat is pas geluk!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.